
مهارت قاطعیت یکی از مهمترین و ضروریترین مهارتهایی است که به سالم بودن ارتباط شما با دیگران کمک میکند. آیا به نظر خودتان رفتارتان قاطعانه است؟ آیا رفتار قاطعانه به این معنی است که همیشه باید حقتان را بگیرید؟ ما در این مطلب از عصرآگاهی درباره تعریف درست مهارت قاطعیت در ارتباط با دیگران با شما هستیم.
مهارت قاطعیت چیست؟
ارتباط داشتن با دیگران اگر طبق اصول و چارچوب مشخصی نباشد، میتواند آسیبهای جبران ناپذیری برای شما به ارمغان بیاورد. هرنوع ارتباطی در سلامت روان افراد، نقش خیلی مهمی را ایفا میکند. ما شاید روزانه با افرادی ارتباط داشته باشیم که بسیار خودخواه هستند یا خواستههای غیر اصولی دارند. درواقع ارتباط برای آنها یک تفکر برد باخت به حساب میآید. یعنی منفعت برای خودشان و باخت برای طرف مقابل. اما چه باید کرد؟
چگونه مهارت قاطعیت را کسب کنیم؟
شما باید از حقوق فردی خود آگاهی پیدا کنید. لنج و جاکوبسکی اعتقاد دارند قاطعیت عبارت است از گرفتن حق و حقوق خود و ابراز احساسات و اعتقادات خود به صورتی مناسب و صادقانه به گونه ای که حق و حقوق کسی ضایع نشود.
مهارت قاطعیت چه کمکی به افراد میکند؟
همانطور که گفتیم این مهارت نمیگذارد حق شما ضایع شود و تقاضای نامعقول دیگران را رد میکند. رفتار قاطعانه باعث میشود با مخالفتهای غیر منطقی دیگران برخورد موثری کنید. فرد قاطع به حقوق دیگران احترام میگذارد. درهرسطحی درخواست خود را بااعتماد به نفس و مودبانه مطرح میسازد.
شاید خیلی اوقات تعیین کردن اینکه چه رفتاری واقعا قاطعانه است، کمی دشوار شود.
دلیل این مشکل واضح است. گاهی این رفتار با پرخاشگری اشتباه گرفته میشود. ما در ادامه به تفاوت این دورفتار میپردازیم.
رفتار قاطعانه براساس تعادل است.
قاطعانه رفتار کردن یعنی اینکه درمورد خواستههایی که دارید، خیلی صریح برخورد کنید. درمقابل حقوق دیگران و نیازهای آنها هم توجه داشته باشید.
همانطور که در ابتدای مقاله عنوان کردیم، گروهی از افراد در ارتباط با دیگران فقط خودشان را میبینند. رابطه از دید آنها (برد-باخت) است. این رفتار، رفتاری پرخاشگرانه است.
یعنی رفتاری از خود نشان میدهد که به نفع خودشان است. بدون اینکه به نیازهای و خواستههای دیگران توجهی کنند. این افراد در اکثر اوقات خواستههای خود را بی ادبانه درخواست میکنند.
مهارت قاطعانه را یاد بگیرید.
شاید خیلی از اوقات رفتار قاطعانه کمی دشوار باشد. اما شما حتما باید این رفتار را یاد بگیرید. شما برای اینکار باید شناخت درستی از خودتان و رفتارهایتان داشته باشید و باور داشته باشید. وجود شما باارزش است.
اگر به این باور برسید، قاطعانه رفتار کردن برای شما مثل آب خوردن است.
درواقع با رفتار قاطعانه هم اعتماد به نفستان بیشتر میشود. هم روابط تان را در محیط کار و حیطههای دیگر زندگی بهبود میبخشد.
مهارتهای لازم برای تقویت قاطعانه رفتار کردن
یکی از تواناییهای ضروری، نه گفتن است. البته این را بدانید باید در چارچوب دینی و فرهنگی شما باشد.
یکی دیگر از مهارتها، توانایی درخواست از دیگران است. این مورد هم باید طبق اصول و چارچوب خاصی باشد.
سومین مهارت توانایی آغاز و حفظ و پایان دادن یک رابطه : این مورد هم واضح است. خیلی از افراد توانایی شروع یک ارتباط را ندارند. عدهای دیگر نمیتوانند یک رابطه را حفظ کنند و برخی هم توانایی درست به پایان رساندن یک رابطه را ندارند.
باید قبول کنید هرکس مسئول رفتار خودش است.
شما مسئول رفتاری که دیگران به صحبتهای قاطعانه شما نشان میدهند، نیستند. شما باید تا وقتی که جلوی برآورده شدن خواستههای دیگران را نگرفتهاید، حق دارید آن چه میخواهید بگویید.
احساسات منفی خود را به شکلی مثبت بیان کنید.
شما باید احساسات منفی خود را کنترل و مدیریت کنید. همیشه چیزی که به آن میاندیشید را بگویید. اما به گونه ای بیانش کنید که طرف مقابل آزرده خاطر نشود. از خودتان دفاع کنید. در مقابل کسانی که حق و حقوقتان را به چالش میکشند، بایستید.
جملههای دارای من را استفاده کنید.
من نیاز دارم که یا من احساس میکنم که این جملات را استفاده کنید تا شکل سادهای از رفتار قاطعانه را یاد بگیرید.
فعلهایتان را تغییر دهید.
مثلا به جای نمیتوانم انجام دهم بگویید: انجام نمیدهم. به جای جمله باید اینکار را انجام دهم، بگویید: میخواهم اینکار انجام بدم.
در صحبتهایتان با دیگران پافشاری کنید.
مثلا اگر شخصی پیشنهاد انجام پروژهای را به شما میدهد. اگر به هر دلیلی نمیتوانید اینکار را انجام دهید، خیلی صریح و قاطعانه بگویید نمیتوانم الآن روی پروژه دیگری کار کنم.
این مهارتها را تمرین کنید تا بتوانید با قاطعانه رفتار کردن، زندگی بهتری داشته باشید.
دیدگاهها (0)