
شاید هیچ زمان دیگری را نتوان در تاریخ پیدا کرد که دسترسی به مقالهها و اخبار به اندازهی امروز ساده و ارزان بوده باشد. با استفاده از سوشال مدیا امروزه همه کاربران میتوانند صداها و تحلیلات خود را به گوش همه مردم جهان برسانند. اما فیک نیوز چیست؟ در ادامه این مطلب از عصرآگاهی درباره فیک نیوز یا اخبار جعلی میخوانید. با ما همراه باشید.
فیک نیوز یا اخبار جعلی چیست؟
شبکههای اجتماعی در سالهای اخیر، رشد چشمگیری داشتند. امروزه سرعت انتشار اخبار مختلف و سهولت مخاطب در دسترسی به اخبار، از مزیتهای اصلی سوشال مدیا به شمار میرود. اما این رسانهها، معایبی هم دارند. مثلا اگر مخاطب اطلاعات کافی نداشته باشد، توانایی تشخیص اخباردرست و نادرست را نداشته باشد، در دام اخبار نادرست میافتد.
شرکتهای مطرحی مثل گوگل، نرم افزاری را برای تشخیص اخبار جعلی و غلط راهاندازی کردند.
شکل گیری فیک نیوز یا اخبار جعلی
اخبار نادرست همیشه در تاریخ وجود داشته است. امروزه، شاهد اخبار کذب بسیاری هستیم که تاثیرات زیادی بر نوع دیدگاه افراد گذاشته است.
۲عامل فقدان اطلاعات و سانسور زمینه ساز ایجاد اخبار کذب و شایعه هستند. وقتی در جامعهای اطلاعات کافی و جامعی درباره موضوعی خاص وجود نداشته باشد، در بین مردم اخباری منتقل میشود که پایه و اساس واقعی ندارد و همین موضوع باعث ایجاد اخبار جعلی میشود.
گسترش اخبار نادرست
چیزی که امروزه بسیار شایع شده است اما توجه کمی به آن میشود، گسترش خبرهای دروغ در سطح فضای مجازی است. از آنجاییکه هیچکدام از رسانههای موجود را نباید هیچوقت بیطرف بدانیم، معمولا سعی بر این بوده که بتوانیم از درستی اخبار، مطلع شویم.
راههای تشخیص اخبار جعلی
انتشار اخبار جعلی در سوشال مدیا شاید در ابتدا توجه کاربران را جلب کند، اما در نهایت باعث بیاعتباری یک برند میشود. وقتی وارد شبکههای اجتماعی میشوید و بلافاصله خبر ازدواج، طلاق و … فلان سیلبریتی را میبینید، سریعا برای کلیک کردن ترغیب میشوید. اما اگر بعدا مشخص شود که این خبر دروغ بوده است، آیا باز هم اگر خبری در آن صفحه قرار بگیرد، به آن اعتماد میکنید؟
پروفایل چند کاربر را مورد بررسی قرار دهید.
به طور تصادفی تعدادی از فالوورهای یک صفحه را انتخاب کنید و وارد پروفایل آنها شوید. آیا پروفایل آنها غیرعادی است؟ در شبکه اجتماعی اینستاگرام اگر در پروفایل کاربر، تعداد Following بیش از حد زیاد باشد، نشان دهنده این است که او از طریق ابزارهای دریافت فالووروارد این صفحه شده است.
همچنین اگر پروفایل کاربر هیچ گونه ارتباطی با موضوع صفحه مربوطه نداشته باشد، احتمالا جز فالور فیک محسوب میشود. مثلا حضور یک کاربر نجار در صفحه آشپزی جای تردید وجود دارد.
نداشتن عکس پروفایل و توضیحات در صفحه کاربران
اگر دنبالکنندههای یک صفحه اینستاگرام بدون اطلاعات مهم باشند، میتواند نشانهای از فیک بودن آنها باشد. مثلا پروفایل بدون عکس، بدون هیچگونه بیوگرافی، بدون پست و یا بدون دنبالکننده نشانهای از فیک بودن صفحه کاربر است. اگر یک صفحه تعداد زیادی از اینگونه فالوورها دارد، نشانهای از جعلی بودن آن صفحه است.
به دیدگاهها و نظرات کاربران دقت کنید.
برای شناخت فالوورهای فیک، نگاه کردن به تعداد کامنتها کافی نیست.
شما علاوه بر این، باید به نوع نگاه کاربران هم توجه کنید. اگر کاربرانی کلمات و عبارتهایی را نوشتهاند که درهیچ زبانی معنا و مفهوم خاصی ندارد، یعنی اسپم است. ابتدا تعدادی از نظرات را به صورت تصادفی انتخاب کنید و سپس بخوانید.
افزایش ناگهانی فالوورها
یکی از راههای شناسایی فیک نیوز در شبکههای اجتماعی تغییر ناگهانی دنبالکنندههاست. اگر آنها به طور ناگهانی دنبالکنندههای زیادی را پیدا کنند، میتواند نشانهای از اخبار جعلی و فیک باشد. این نوع از صفحات معمولا با کمک ابزارهای افزایش دنبالکننده یا فالوور یک دفعه رشد میکنند.
مخاطبین فیک و اخبار جعلی
یکی از راههای تشخیص فیک نیوز یا اخبار جعلی، توجه به اورجینال یا فیک بودن کاربران آن صفحه است. قطعاً صفحاتی که کاربران اصلی دارند، هیچگاه اخبار جعلی منتشر نمیکنند. مثلا یک برند در شبکه اینستاگرام ۵۰۰ هزار فالوور دارد. آیا این صفحه اخبار فیک را منتشر میکند؟
در پاسخ باید بگوییم بله، امکان چنین چیزی وجود دارد. اخبار جعلی در فضای مجازی ممکن است توسط صفحاتی که به ظاهر دنبالکنندههای زیادی دارند، منتشر شوند. واقعیت میگوید بخش زیادی از این دنبالکنندهها فیک هستند. درنتیجه انتشار اخبار جعلی در فضای مجازی از سوی چنین صفحاتی دور از انتظار نیست.
دیدگاهها (0)