بیزینس کوچینگ یا مربیگری کسب و کار، امروزه (Business Coaching) یک مزیت نه، که یک ضرورت است. اما مفهوم دقیق کوچینگ چیست؟ در ادامه این مطلب از عصرآگاهی با ما همراه باشید تا برایتان توضیح دهیم.
کوچینگ چیست؟
همکاری و تعامل بین کوچ و مراجع در راستای افزایش تواناییهای حرفهای شخصی مراجع، کوچینگ نام دارد. درواقع کوچینگ فرآیندی است که یک کوچ با داشتن مهارت ایجاد یک فضای امن و قابل اطمینان باعث ایجاد ارتباط با مراجع خود شود.
به زبان ساده تر، کوچینگ فرآیندی است که هدف آن بهبود عملکرد است و به جای گذشته یا آینده، بر «زمان حال» تمرکز دارد. به عبارتی، کوچینگ باز کردن پتانسیل فرد برای به حداکثر رساندن عملکرد خود است.
در کوچینگ، کوچها بدون هیچ قضاوتی، به مراجع کمک میکنند که تکههای پازل زندگی خود را کنار هم بچینند و از آن تابلوی زیبا و شفافی بسازند. کوچینگ یک رابطه حمایتی دوطرفه است که در آن کوچ با همراه شدن با مراجع، باعث میشود مراجع تمام نیروی خود را بر روی مسیر رسیدن به هدف بگذارند.
واژه کوچ بین به چه معناست؟
واژه “کوچ بین” یک خطای شنیداری است و این کلمه وجود خارجی ندارد! هنگامی که از دوست خود یا شخص دیگری این واژه را شنیدهاید این اشتباه بوجود آمده و بجای کلمه کوچینگ، از کوچ بین استفاده شده است. این مورد برای دیگر کلمات این حوزه هم بوجود آمده و افراد زیادی تعاریفی مثل سایت کوچ بین، کوچ بین چیست؟ بیزینس کوچ بین را بکار بردهاند.
تاریخچه کوچینگ
در بسیاری از کتابهای مربوط به کوچینگ میگویند کلمه Coaching با مفهومی نزدیک به معنای امروزی، نخستین بار در سال ۱۹۳۷ به کار رفته است.
ظاهراً فردی به نام گوربی در آن زمان در مقالهای گفته بوده «برای بهبود عملکرد در محیط کار، باید افراد باتجربهتر کوچینگ افراد کمتجربهتر را بر عهده بگیرند.» به نظر میرسد گوربی، کوچینگ را مشابه آموزش و شاید در زبان امروزی منتورینگ در نظر گرفته است.
جاناتان پسمور که از معتبرترین محققان در زمینه کوچینگ است میگوید که در سال۱۹۱۱ هم Coaching در متنهای مدیریتی وجود داشته است.
معنی کلمه کوچینگ در آن زمان بیشتر از جنس آموزش بوده است. مثلاً میگفتند در محیطهای آموزشی باید کوچینگ برای دانشجویان وجود داشته باشد یا برای برنده شدن در مسابقه مناظره میان دانشجویان دانشگاهها، دانشجویان باید کوچ داشته باشند.
اما بحث کردن بر سر این تاریخها و جستجوی نخستین کاربردها، ارزش زیادی ندارد. چون اصطلاح کوچینگ تا چند دهه رواج نداشته و همه آنچه ما از کوچ و کوچینگ شنیدهایم و میشنویم از دههی هشتاد و نود میلادی آغاز شده است.
تخصصهای کوچینگ به چند دسته تقسیم میشوند؟
کوچینگ هم مثل هر رشته دیگری، به مرور با حرفهای شدن و گسترش فعالیتهایش، به زیرمجموعههای تخصصیتر تقسیم شده است و انواع گرایشهای کوچینگ به وجود آمدهاند.
اغراق نیست اگر بگوییم تقریباً هر کس هر کاری انجام میداده، یک کلمه کوچ را هم به کارت ویزیت خود اضافه کرده و کوچینگ را در رزومهاش جا داده است. بعضی از این زیرمجموعهها بسیار تخصصی هم به نظر میرسند.
به عنوان مثال، کسانی امروزه خود را متخصص گریف کوچینگ معرفی میکنند و میگویند به عنوان یک فرد گریف کوچ میتوانند به صورت تخصصی به انسانها برای عبور از «مراحل اندوه» کمک کنند. کاری که سالها رواندرمانگران مشغول آن بودهاند و هیچوقت مدعی نشدهاند چنین کاری، یک تخصص مستقل است.
به دلیل همین تنوع، شما نمیتوانید فهرستی از تخصصهای کوچینگ تنظیم کنید که همه را راضی کند.
بنابراین، ضمن تأکید بر این موضوع که تقسیمبندی شفاف و مشخصی برای خدمات کوچینگ وجود ندارد، میتوان گفت حداقل چند گرایش تخصصی کوچینگ وجود دارد که بیشتر منابع و صاحبنظران به آنها اشاره میکنند و از آنها نام میبرند.
کوچینگ، شغل اول یا شغل دوم؟
طبق آمار، ۸۰ درصد از افرادی که کوچ میشوند، کوچینگ را به عنوان شغل دوم انتخاب میکنند و فقط ۲۰ درصد هستند که شغل و درآمد اصلی آنها کوچینگ میباشد.
اکنون به این موضوع میپردازیم که شغل اول این افراد کدام است و چه مهارتی دارند؟
به ترتیب بیشترین افراد، روانشناس و مشاور، استاد دانشگاه و مدرس، مدیران سازمانها و شرکتهای بزرگ و کوچک، وکلا و .….
این آمار نشان میدهد که کوچینگ، شغلی است که مناسب و مورد پسند افراد تحصیل کرده و شاغل میباشد. آنهایی که میخواهند از تخصص و مدرک کوچینگ در راستای موفقیت و رشد کاری خود استفاده کنند.
نظر برایان تریسی درباره بیزینس کوچینگ
شاید بعضی اوقات گمان کنیم اداره کسب و کار فرآیندی انفرادی است . اما درست مثل اغلب مراحل زندگی وجود یک منتور باتجربه که بتوان به آن تکیه کرد، یکی از ارزشمندترین منابعی است که صاحبان کسب و کار میتوانند از آن بهره ببرند. به همین دلیل است که ۲۰ تا ۳۰ درصد از مدیران ارشد در شرکتهای بزرگ بیزینس کوچهایی را استخدام میکنند و مبالغ هنگفتی به آنها میپردازند. گاهی این مبالغ به چند صد یا چند هزار دلار در ساعت هم میرسد.
فرقی نمیکند صاحب یک کسب و کار کوچک و محلی باشید یا بخواهید کارتان را در عرصه بین المللی گسترش دهید. در هر صورت هر چه از مزایای استخدام یک بیزینس کوچ با استعداد بگوییم اغراق نکردهایم.
دیدگاهها (0)