
صبح شنبهای را به یاد بیاورید که بعد از شنیدن آلارم گوشی به غمگینترین انسان روی زمین تبدیل میشوید. توان بلندشدن از تخت خواب و رفتن به محیط کاری را ندارید. اینها همه از نشانههای عدم رضایت شغلی میباشد. در این مقاله به عواملی که در رضایت شغلی افراد موثر است میپردازیم. با ما همراه باشید.
رضایت شغلی مهم ترین عامل در مشارکت کارکنان یک سازمان
رضایت شغلی عاملی مهم در مشارکت و نقش موثر کارکنان هر سازمان است. زمانی که افراد نسبت به کار خود رضایت کمتری دارند، عملکرد کاری آنها نیز تاثیر منفی داشته و در نهایت از کیفیت زندگیشان نیز کم میشود.
هر شخصی علایق منحصربه فردی در محیط کاری دارد. اما تعدادی عوامل موثر است که در رضایت شغلی همه افراد موثر است. قبل از آن بیایید کمی درباره مفهوم رضایت شغلی صحبت کنیم.
رضایت شغلی چیست؟
همانطور که میدانید، رضایت شغلی به نوعی حس رضایت یا حس کمال است که یک فرد کارمند از محیط کاری خود دریافت میکند. وقتی کارکنان یک شرکت مشاهده کنند شغلشان باعث راحت شدن راه دستیابی به اهداف و ارزشهایشان شده است، حس و نگرش بهتری نسبت به آن شغل و شرکتی که در آن کار میکنند پیدا کرده و میتوان گفت رضایت شغلیشان افزایش مییابد.
- رضایت شغلی به عوامل مختلفی مثل فرصتهای ترفیع، میزان حقوق، مزایا و امنیت شغلی، رابطه با همکاران و بالادستیها و… بستگی دارد.
- رضایت شغلی همچنین میتواند باعث کاهش غیبتها، خطاها و اختلافات کاری و افزایش عایدات شرکت شود.
از آن جا که کار یکی از جنبههای مهمی از زندگی افراد است و اغلب انسانها بخش عمدهای از زندگی خود را در محل کار سپری میکنند، درک عوامل موثر در رضایت شغلی تاثیر عمدهای در عملکرد و بهرهوری کارکنان دارد.
عوامل موثر در رضایت شغلی چیست؟
مطالعات در زمینه رضایت شغلی نشان میدهد که متغیرهای زیادی با رضایت شغلی مرتبط است که این متغیرها را میتوان در چهار گروه طبقه بندی نمود.
- سازمان
- محیط کار
- ماهیت کار
- عوامل فردی
۱٫ سازمان:
عوامل سازمانی که منبع رضایت شغلی هستند عبارتند از:
الف) حقوق و دستمزد
همه ما میدانیم که حقوق و دستمزد یک عامل تعیین کننده رضایت شغلی است. مخصوصا زمانیکه از دیدگاه کارمند این پرداخت منصفانه و عادلانه باشد.
ب) ترفیعات
ترفیعات عبارت است از: تغییر مثبت در حقوق، کمتر مورد سرپرستی قرار گرفتن، مسئولیت بیشتر و آزادی در تصمیم گیری است. به علت اینکه ارتقاء میزان ارزش فرد را برای سازمان نشان میدهد، بویژه در سطوح عالی تر، ترفیع فرد منجر به افزایش روحیه وی می گردد.
ج) خط مشیهای سازمانی
ساختار دیوانسالارانه برای شخصی که دارای سبک رهبری دموکراسی است، مناسب نیست.
خط مشیهای سازمانی نیز در رضایت شغلی تاثیر میگذارد. خط مشیهای غیرمنعطف باعث برانگیختن احساسات منفی شغلی میشود و خط مشی منعطف باعث رضایت شغلی میشود.
۲٫ محیط :
عوامل محیطی شامل موارد زیر است:
الف) سبک سرپرستی
هر جا که سرپرستان با کارکنان، رفتاری حمایتی و دوستانه داشتهاند، رضایت شغلی هم زیاد بوده است.
ب) گروه کاری
اندازه گروه و کیفیت ارتباطات متقابل شخصی در گروه، نقش بسیار مهمی در خشنودی کارکنان دارد.
هر چه گروه کاری بزرگتر باشد رضایت شغلی کاهش مییابد. زیرا ارتباطات متقابل شخصی ضعیف تر شده و احساس همبستگی کم رنگ تر و شناخت تمامی افراد مشکل میشود.
همچنین گروه کاری بعنوان یک اجتماع، سیستم حمایتی و احساسی برای کارکنان محسوب میشود. اگر افراد گروه دارای ویژگیهای اجتماعی و باورهای مشابه باشند، جوی را بوجود میآورند که رضایت شغلی فراهم میگردد.
ج– هر چه شرایط کاری مطلوبتر باشد باعث رضایت شغلی میشود، چرا که در شرایط کاری مطلوب، آرامش فیزیکی و روانی بهتری برای فرد فراهم میشود.
۳٫ ماهیت کار:
کار به خودی خود نقش موثری در تعیین سطح رضایت شغلی دارد.
محتوای شغل دارای دو جنبه است، یکی جنبه محدوده شغل است که شامل میزان مسئولیت، اقدامات کاری و بازخور است. هر چه این عوامل گسترده تر باشد باعث افزایش حیطه شغلی میشود که این مورد نیز به نوبه خود رضایت شغلی را فراهم میکند.
دومین جنبه عبارتست از تنوع کاری.
تحقیقات نشان میدهد که تنوع کاری متوسط، موثرتر است.
تنوع زیاد در کار، باعث ابهام و استرس زیاد میشود و از طرف دیگر تنوع کم، باعث یکنواختی و خستگی میشود که نهایتا منجر به عدم رضایت شغلی میشود.
ابهام در نقش کارکنان و تضاد در نقش آنها همواره مورد اجتناب قرار گرفته است. زیرا اگر کارکنان کاری که انجام میدهند و انتظاری که از آنها می رود را نشناسند، موجبات ناخشنودی آنها فراهم میگردد.
دیدگاهها (0)