
شاید فکر کنید خودتان را میشناسید. آیا درباره اهداف، ارزشهای زندگی خود میتوانید صحبت کنید؟ باورها و علایق و احساسات شما چیست؟ ما در این مقاله از عصرآگاهی، درباره خودشناسی و راههای رسیدن به آن صحبت میکنیم. با ما تا انتهای این مقاله همراه باشید.
خودشناسی چیست؟
Discovery self یا خودشناسی مهارت شناخت خود است. این مهارت، اساس رشد و توسعه فردی شما است. خودشناسی همانطور که از نامش پیداست، یعنی آگاهی کامل بر تمام حالات، احساسات، علایق خود در هر لحظه از زندگی.
دقیقا کی هستید ؟
این سوالی است که باید از خودتان بپرسید. اگر پاسخ درستی نداشته باشید، یعنی هویت خودتان را نمیشناسید. در نتیجه در برخورد با دیگران هم نمیتوانید خود واقعیتان را نشان دهید. شما باید ارزشهای خود را بشناسید. در غیراینصورت در مقابل قضاوتهای دیگران آسیب پذیر میشوید. به جای اینکه خودتان، خودتان را بشناسید، مدام از دیگران میپرسید من چه جور آدمی هستم؟ یا برای اینکه احساس رضایت داشته باشید، نیازمند تشویق دیگران میشوید. انگار که ارزشمند بودن وجود شما وابسته به تعریف و تمجید دیگران است.
ما نیاز داریم که خودمان باشیم.
هیچ کس از بدو تولد توانایی این را ندارد که بداند کیست؟ ما به مرور یاد میگیریم که هویت داشته باشیم. به دلیل اینکه در سالهای ابتدایی زندگیمان فرد دیگری مسئولیت ما را برعهده دارد. این شخص کسی نیست جز والدین شما. خانواده اولین و مهمترین افرادی هستند که نقش مهمی را در شکل گیری شخصیت ما برعهده دارند.
چگونه خودمان را بشناسیم؟
بهترین راه، مراجعه به روانشناس است. چون یک روانشناس رفتارهای شما را بادقت مورد بررسی قرار خواهد داد. اما روشهای دیگری برای خودشناسی وجود دارد که در ادامه میخوانید.
- علایق خود را بشناسید.
- ارزشهایتان را مشخص کنید.
- تمام ویژگیهای خود چه خوب چه بد را در یک کاغذ بنویسید.
- سبک زندگی اصولی و درست را برای خود بچینید.
- در طول روز زمانهایی را مدیتیشن کنید.
مزایای خودشناسی چیست؟
ما با خودشناسی نقاط ضعف و نقاط قوت خود را میشناسیم. به دنبال آن میتوانیم اهداف و آینده درخشان خود را رقم بزنیم.
شما وقتی بتوانید به خودشناسی برسید، از حالات روحی و عواطف و هیجانات خود آگاه شوید، به راحتی میتوانید احساسات خود را کنترل کنید. خب این عالی است. مثلا شما هنگامی که عصبانی هستید و علت آن را بدانید، میتوانید خشم خود را مدیریت کنید به گونهای که به روابطتان با دیگران هیچ آسیبی وارد نشود.
درس گرفتن از اشتباهات
همه ما در زندگی اشتباهات زیادی داشتهایم. این اشتباهات در برخی موارد باعث شده تصمیمات نادرستی گرفته باشیم. با فکر کردن به اشتباهات گذشته و درس گرفتن از آنها، میتوانیم شخصیت خود را بهبود بخشیم. این موضوع آنچنان اهمیت دارد که افراد موفق اولین تلاش خود را در این مورد انجام دادهاند.
با خودشناسی شادتر زندگی کنید.
شما وقتی کاملا خودتان را بشناسید و اهدافتان را با توجه به نقاط قوت و ضعف خود بچینید، خیالتان راحت تر است و خب شادتر زندگی میکنید.
کاهش مشکلات و گرفتاریهای زندگی
وقتی به یک شناخت کامل از خود برسید، هیچ مشکلی برای شما عذابآور نخواهد بود.
با خودشناسی، تصمیمهای مهم زندگی برایتان آسان میشود.
وقتی شما به خودشناسی واقعی رسیدید، میدانید که چه میخواهید. دیگر تصمیمگیری مثل گذشته برایتان مشکل نخواهد بود. مثلا شک و تردید درباره تصمیمهای مهم زندگیتان مثل انتخاب رشته، انتخاب شغل و ازدواج هیچکدام برایتان سخت نخواهد بود.
خودشناسی باعث میشود با خودتان مهربان تر رفتار کنید.
وقتی شما روزانه، زمانهایی را به خودشناسی اختصاص میدهید، نسبت به زمانی که این تمرین را انجام نمیدهید، احساس آرامش بیشتری خواهید داشت و نسبت به خودتان حس بهتری دارید.
ارتباط بهتر و موثرتر با دیگران
همانطور که گفتیم، با خودشناسی نقاط ضعف و نقاط قوت خود را میشناسید. در نتیجه اعتماد به نفستان بیشتر خواهد شد. این اعتماد به نفس باعث خواهد شد که به راحتی احساسات خود را دربرخورد با دیگران بیان کنید.
نداشتن حس پشیمانی
شما با فهمیدن علت و چراهایی که در ذهنتان دارید، اگر از اتفاقات گذشته احساس پشیمانی داشته باشید، سبک تر میشوید. شما به وقایع گذشته از زوایای متفاوت نگاه میکنید و انتخابهای گذشته را درستتر میبینید.
رشد و توسعه فردی
همه ما دوست داریم هرروز نسبت به دیروز رشد کنیم. ویژگیهای شخصیتی خود را پرورش دهیم. این را بدانید که هیچ انسانی کامل نیست. همه نیاز دارند که شخصیت خود را بهبود ببخشند.
شما با خودشناسی به خوبی میتوانید ویژگیهای شخصیتی خودتان را بشناسید و بفهمید که در کدام رفتار شخصیتی نیاز به رشد و توسعه بیشتری دارید.
مطلب پیشنهادی: مطلب توسعه فردی چیست و چه اهمیتی دارد؟
منابع خودشناسی
خودشناسی فقط از درون نگری به دست نمیآید. ۴منبع به خودشناسی کمک میکنند:
۱٫ جهان فیزیکی
این بخش مجموعهای از اطلاعات ظاهری مانند قد، وزن، رنگ چشم و… است.
۲٫ مقایسه اجتماعی
این بخش زمانی اتفاق میفتد که ما خودمان را با دیگران مقایسه میکنیم. این مقایسهها به دو صورت: مقایسه رو به بالا که زمانی که خودمان را با کسی بهتر مقایسه میکنیم. مقایسه رو به پایین زمانی که خودمان را با کسی بدتر مقایسه میکنیم.
۳٫ ارزیابیهای دیگران
این منبع درواقع از ارزیابی اطرافیان درباره ما نشأت میگیرد. یعنی این واقعیت را اثبات میکند که ما خودمان را از چشم دیگران نیز میبینیم.
خودانگاری
یک بخش دیگر خودشناسی خودانگاری است. به این ترتیب که ما از طریق بررسی رفتارهایمان درباره خودمان اطلاعاتی به دست میآوریم.
دیدگاهها (0)