آکادمی آموزشی عصرآگاهی

چگونه مسائل را حل کنیم؟

همه ما در زندگی با مسئله های مختلفی روبرو هستیم. این مسئله ها گاهی مانند یک مانع سرراه ما قرار می گیرند و رسیدن به هدف را برایمان سخت تر می کنند. اما مهم تجربیاتی است که ما از مواجه شدن با مسئله و حل آن به دست می آوریم. در این مطلب درباره مهارت حل مسئله توضیح می دهیم. با ما همراه باشید.

تکنیک های حل مسئله!

همه افراد در زندگی خود، با مسئله‌های متفاوتی، تحصیل یا خانواده رو به‌ رو می‌شوند.

در زندگی همه ما مشکلات وجود دارند. این مشکلات موانعی هستند که سر راه ما قرار می‌گیرند و رسیدن به هدف را برای ما سخت‌تر می‌کنند؛ اما تجربه‌هایی که از برخورد با آن‌ها به دست می‌آوریم، باعث رشد فکری ما می‌شود.

تعریف مسئله

مسئله یا مشکل، یک موضوع پیچیده است که مانند یک مانع از رسیدن افراد به موفقیت جلوگیری می‌کند. رابرتسون در کتاب «حل مساله»، مسئله را به این صورت تعریف می‌کند: «وقتی وضعیت فعلی خود را می‌شناسید و می‌دانید که وضعیت مطلوب و هدف شما چیست؛ اما نمی‌دانید که با طی کردن چه مسیری می‌توانید از وضعیت فعلی به وضعیت مطلوب برسید، با یک مسئله مواجه هستید.

مطلب پیشنهادی: مطلب جوان ترین کارآفرین جهان چه کسی بود؟

مهارت حل مسئله

حل مساله یا Problem solving یک مهارت است، که به کمک آن یاد می‌گیریم، مسئله‌های زندگی را چگونه حل کنیم. افرادی که در برخورد با مشکلات زندگی، می‌توانند راه ‌حل مناسب برای مشکلات ارائه کنند، معمولا اعتماد به‌ نفس بالاتر و استرس کمتری نسبت به بقیه دارند.

هنگام بروز مسئله، همه افراد به یک شکل با آن‌ مقابله نمی‌کنند. فرآیند حل مسئله برای افراد مختلف، متفاوت است. بعضی از افراد با بروز احساسات قوی و شدید مانند سیگار کشیدن، به مسئله واکنش نشان می‌دهند؛ این کار از تصمیم‌گیری عقلانی جلوگیری می کند و به این نوع روش حل مساله، واکنش ناسازگار می‌گوییم که یک روش حل مساله نادرست است. برخی افراد هنگام برخورد با مسئله سکوت می‌کنند و آن را قابل حل نمی دانند. این نوع واکنش را هیجان‌مدار یا سازگارانه می‌نامیم.

بعضی افراد با تلاش و کوشش، برنامه‌ریزی و مشورت به همراه صبر و حوصله با مسائل مقابله می‌کنند، این دسته افراد را در گروه مقابله مسئله‌مدار قرار می‌دهند. این نوع مقابله، یک نوع مهارت است، که با یادگیری آن می‌توانیم مسئله‌ها را بهترحل کنیم. یعنی همان مهارت حل مسئله!

مراحل حل مسئله

در فرایند حل مسئله و تولید راه حل، چهار مرحله مهم وجود دارد؛ برای رسیدن به بهترین راه حل، باید مراحل زیر را طی کنید.

۱- کشف مسئله و علل بوجود آمدن آن

برای اینکه مسئله ای را حل کنیم، ابتدا باید آن را درک کنیم. بعدازآن به شیوه درست و واضح مسئله را تعریف کنیم. یعنی بدانیم چه عواملی باعث بوجودآمدن این مشکل شده است.

باید علت واقعی مشکل را پیدا کنیم. ممکن است برخی موارد نشانه هایی از به وجودآمدن مشکلات باشند ولی علت اصلی آن نباشند. دقت کنیم که در این مرحله باید اطلاعات کافی را جمع آوری کنیم و با افراد خبره در این مسیر مشورت کنیم. زیرا که درک و فهم مسئله در حل آن کمک زیادی به ما می کند.

۲- پیداکردن راه حل

بهترین کار این است که برای حل مسئله، راه حل‌های متفاوتی تصور کنیم؛ اینکه فکر کنیم برای حل مسئله فقط یک راه حل وجود دارد کاملا اشتباه است. این کار باعث می‌شود تفکرات خلاقانه داشته باشیم و تلاش کنیم تا راه حل‌های متفاوت برای حل مسئله پیدا کنیم. هدف از این مرحله، آزاد بودن تخیلات فرد است تا روش‌های متفاوتی به ذهنش برسد.

۳- بررسی راه حل‌های مختلف مسئله و انتخاب بهترین راه حل

در مرحله تعیین راه حل، هیچ محدودیتی برای افکار و تصورات وجود ندارد. ما برای حل مسئله از بین راه حل‌های مختلفی که پیدا کرده‌ایم، تنها یک راه حل مناسب وجود دارد که باید همان را انتخاب کنیم. به همین علت باید همه راه حل‌های موجود را بررسی کنیم.

۴- اجرای راه حل و بازبینی

در این مرحله، راه حلی که در مرحله قبل انتخاب شده است را اجرا می‌کنیم و پس از اجرای آن، به پیامدهای آن توجه می‌کنیم. اگر این پیامدها مورد رضایت قرار گرفت، فرایند حل مسئله به پایان می رسد؛ اما اگر مورد رضایت نبود، ممکن است در آینده برای ما مشکل ایجاد کند. در این شرایط، برای حل مسئله باید دوباره از مرحله اول شروع کنیم. این کار زمانی تمام می‌شود که این مسئله دیگر برای ما دردسرساز نباشد.

دیدگاه‌ها (0)

  • دیدگاه های فینگلیش تایید نخواهند شد.
  • دیدگاه های نامرتبط به مطلب تایید نخواهد شد.
  • از درج دیدگاه های تکراری پرهیز نمایید.
  • امتیاز دادن به دوره فقط مخصوص خریداران محصول می باشد.

*
*