آیا کلمه بازاریابی چریکی را شنیدهاید؟ قطعا معنی این کلمه ربطی به تفنگ و لباسهای چریکی نخواهد داشت. در ادامه این مطلب از عصرآگاهی درباره بازایابی چریکی توضیح میدهیم. با ما همراه باشید.
بازاریابی چریکی چیست؟
درواقع نوعی از بازایابی است که مجموعهای از اقدامات بازاریابی برای ایجاد یک کمپین تبلیغاتی و با کمترین هزینه ممکن و تاثیرگذاری قابل قبول به کار میرود.
نکتهای که قابل اهمیت است هزینه بسیار کم بازاریابی چریکی یا بازاریابی پارتیزانی است. چیزی که بیشتر نیاز است خلاقیت زیاد است. به همین دلیل اجرای آن هزینه زیادی برایتان ایجاد نمیکند.
امروزه در ایران و بیشتر کشورها شاهد استفاده از بازاریابی چریکی در ابعاد وسیع هستیم.
تاریخچه بازاریابی چریکی
بازاریابی چریکی تقریبا تا اواخر دهه ۱۹۷۰ در شرکتهای بزرگ بازاریابی و جریانهای اصلی دیجیتال مارکتینگ جایی نداشت.
قبل از این دوره، موفقیت تبلیغات شما به این موضوع بستگی داشت که چقدر بودجه شما زیاد است، چقدر در معرض دید قرار میگیرید، و این که آیا برای مخاطب خود جذابیت خاصی دارید یا نه. تنها با این روشها بهدست آوردن سودهای کلان و در عین حال جلب نظر مشتری جدید کار راحتی بود.
قبل از بازاریابی چریکی، هدف اولیه تبلیغات این بود که به مردم چیزی بیاموزند. مهم نبود این آموزش در کدام رسانه انجام شود و تبلیغات تلویزیونی، تبلیغات روزنامه، رادیو، پوستر و… در خدمت تبلیغات آموزشی بودند.
شرکتها در نهایت متوجه شدند که این تکنیک آموزشها روز به روز بی اثرتر خواهد شد. مردم هم دیگر حساب کار دستشان آمده بود و میدانستند که چگونه این آموزشها برنامهای برای فروش بیشتر است.
بنابراین در دهه ۱۹۷۰ در دنیای تبلیغات همه چیز تغییر کرد.
در سال۱۹۸۴ درست زمانی که جی کنراد لوینسن Jay Conrad Levinson کتاب خود را منتشر کرد، شرایط بهطور واقعی تغییر کرد.
این انقلاب در بازاریابی بعد از انتشار ایدههای لوینسون شدت گرفت. او در کتاب خود که با نام «تبلیغات چریکی» منتشر کرده بود، میگفت که برای گرفتن نتایج پرسود از تبلیغات، لازم نیست که سرمایهگذاری زیادی انجام دهید.
زمانی که این کتاب منتشر شد، حتی خود لوینسون هم پیشبینی نمیکرد که چگونه کسبوکارهای کوچک تحت تاثیر قرار میگیرند و در تبلیغات خود از کتاب او استفاده میکنند.
جذابیت این روش در این است که آموزشی در کار نیست. این موضوع باعث میشود که مخاطب تصور کند با یک راز روبرو است. هرچند یک کمپین خلاقانهتر و چالش برانگیزتر باشد، توجه بیشتری به آن جلب میشود.
ویژگیهای بازاریابی چریکی
مهمترین ویژگی یک کمپین بازاریابی چریکی استفاده از روشهای غیر مرسوم است. اما این به این معنی نیست که هر تبلیغ نامتعارفی جزو بازاریابی چریکی قرار میگیرد. علاوه بر هزینه کم این نوع بازاریابی برخی ویژگیهای دیگر در این کمپین وجود دارد که در ادامه ویژگیهای یک بازاریابی چریکی را آوردهایم.
- کمپینهای بازاریابی به مکانی که قرار است اجرا شوند توجه زیادی دارند. این کمپینها بر اساس یک مکان خاص طراحی میشوند.
- یکی از اصول اساسی در کمپینهای بازاریابی چریکی خاص بودن است. یعنی مثلا اگر کمپین شما توسط برند دیگری اجرا شده باشد یا حتی شبیه به کمپین دیگری باشد، نمیتوان آن را بازاریابی چریکی نامید.
- کمپین بازاریابی باید در زمان و مکانی اجرا شود که مخاطبان انتظارش را ندارند. در عین حال باید زمان مناسبی برای اجرای آن انتخاب کنید.
- شما فقط یک بار فرصت دارید. پس باید این کمپین را در نوبت اول به بهترین شکل ممکن اجرا کنید. چون قرار نیست آن را تکرار کنید.
- قرار نیست بازاریابی چریکی جایگزین دیگر روشهای بازاریابی و تبلیغاتی شما شود، بلکه این روش باعث میشود در یکزمان توجه زیادی به سوی شما جلب شود. در کنار آن باید برای دیگر روشهای بازاریابی هم برنامه داشته باشید.
انواع بازاریابی چریکی (Guerrilla Marketing)
درحالیکه به نظر میرسد بازاریابی مارکتینگ خود یک روش ساده است که گوشهای از بازار را هدف میگیرد اما جلب است بدانید این روش به انواع مختلفی تقسیم میشود. انواع بازاریابی چریکی(Guerrilla Marketing) شامل موارد زیر است:
- بازاریابی چریکی خارجی:
در این نوع بازاریابی چریکی، چیزی به محیط ثابت شهری اضافه میشود که جلبتوجه میکند.به طور مثال یک شیء اضافی روی یک مجسمه قرار داده میشود. یا مثلاً یک اثر هنری موقتی در کنار پیادهرو قرار داده میشود.
- بازاریابی چریکی داخلی:
این روش هم درست مثل کمپین خارجی کار میکند با این تفاوت که در محیط داخلی یک فروشگاه، ایستگاه مترو یا فضای دانشگاه اجرا میشود.
- بازاریابی چریکی در حاشیه یک رویداد:
در این روش شما باید مخاطبان یک رویداد در حال برگزاری مانند کنسرت را هدف بگیرید و محصول یا خدمات خود را برای آنها تبلیغ کنید. این کار اغلب بدون اجازه اسپانسر رویداد انجام میشود.
- بازاریابی چریکی تجربی:
این روش درواقع شامل همه انواع قبلی میشود اما بهگونهای انجام میشود که با تعامل عمومی مردم همراه باشد.
دیدگاهها (0)