مطمئنا بارها دچار استرس و فشارهای روحی شده ای. شاید همین الآن هم درگیرش باشید. این یک واقعیت است که ما نمی توانیم استرس را از زندگیمان حذف کنیم. اما می توانیم آن را مدیریت کنیم. در ادامه با راه های کاهش استرس و اضطراب آشنا می شوید. با ما همراه باشید.
استرس چیست؟
استرس پاسخ بدن به فشارهایی است که بر آن وارد میشود. همه ما روزانه با اتفاقاتی روبرو می شویم. بسیاری از این اتفاقات ناخوشایند است. این اتفاقات می توانند باعث ایجاد استرس در ما شوند.
زمانی که ما با چیزی غیرمنتظره روبرو می شویم، احساس نگرانی و استرس داریم.
عکس العمل ما به استرس متفاوت است؛
توانایی ما در مقابله با استرس به ژنتیک، اتفاقات زمان کودکی، شرایط اجتماعی و اقتصادی ما بستگی دارد. وقتی ما با استرس مواجه میشویم، بدنمان هورمونهای استرس تولید میکند که باعث تحریک ما به مبارزه یا فرار از آن موقعیت میشوند و در نهایت سیستم ایمنی بدنمان فعال می شود. از این رو ما میتوانیم فورا به موقعیتهای خطرناک واکنش نشان دهیم.
گاهی استرس مفید است!
گاهی اوقات احساس استرس و اضطراب مفید است. استرس به ما کمک میکند که بر ترس یا درد خود غلبه کنیم. معمولاً هورمونهای استرس پس از پایان یافتن موقعیت استرسزا دوباره به حالت عادی برمیگردند و هیچ اثری از آنها باقی نمیماند. اما استرس زیاد، تأثیرات منفی بر ما میگذارد، زیرا ما را مدام وادار به مبارزه یا فرار میکند و بعد از مدتی ما را از پای درمیآورد.
انواع استرس کدامند؟
به صورت کلی اگر بخواهیم بگوییم استرس به دو نوع حاد و مزمن تقسیم می شود. استرس حاد به استرس های کوچکی که به صورت روزانه همه ما تجربه می کنیم می گویند. ولی استرس مزمن کمی شدیدتر بوده و ما را در طولانی مدت درگیر می کند.در ادامه بیشتر درباره این دو نوع استرس توضیح می دهیم.
استرس حاد
استرس حاد را همه ما تجربه کرده ایم. معمولاً استرس حاد با رویدادها و اتفاقاتی که در حال حاضر یا آینده نزدیک برای ما رخ میدهند، ارتباط دارد که از آن جمله میتوان به دیر رسیدن به محل کار یا فراموش کردن یک قرار کاری مهم اشاره کرد. تجربه سطح پایینی از استرس حاد مفید است و به فرد انگیزه میدهد که وظایف خود را انجام دهد، اما با گذشت زمان تمام این استرسهای کوچک بر روی هم تلنبار میشوند و در این حالت ممکن است بر سلامتی فرد تأثیری منفی بگذارند. معمولاً نشانههای استرس حاد در افراد با هم متفاوت است، اما در هر صورت میتوان با مدیریت زمان، مراقبت از خود و تمرین تکنیکهای تمدد اعصاب مانند مدیتیشن، با استرسهای حاد مقابله کرد.
استرس مزمن
استرس مزمن زمانی ایجاد میشود که فرد در یک زمان نسبتا طولانی در معرض یک موقعیت پرفشار قرار میگیرد. معمولاً این نوع استرس زمینهساز اضطراب و در مراحل بعد، افسردگی است.
پس اگر احساس میکنید که از استرس مزمن رنج میبرید، بهتر است با یکی از دوستان یا اعضای خانواده خود درباره احساسی که دارید، صحبت کنید. در این صورت بهتر میتوانید خود را از شر احساسات بد خلاص کنید و به زندگی عادی برگردید. اما اگر احساس میکنید استرس شما قابل مدیریت نیست، باید به روانشناس مراجعه کنید.
عوارض استرس چیست ؟
اغلب عوارض استرس زمانی که بصورت مزمن درآید دیده می شوند که رایج ترین آن ها عبارتند از :
• فشار خون بالا
• بیماری های قلبی
• سکته مغزی
• دیابت
• چاقی
• افسردگی یا اضطراب
• مشکلات پوستی ، مانند آکنه یا اگزما
و…
علائم استرس
با وجود اینکه همه ما گاهی استرس را تجربه میکنیم، اما خیلی اوقات با وجود تجربه نشانههای استرس، اصلاً متوجه نمیشویم که تحت تأثیر آن هستیم.
این موضوع که ما بدانیم استرس چه علائمی دارد، باعث میشود که زودتر متوجه آن شویم و در صورتی که احساس کردیم استرس ما خیلی زیاد بوده و حالتی مزمن پیدا کرده است، به دنبال راهکار مناسبی برای مقابله با آن باشیم. هرچند نشانههای آن زیاد هستند، اما این بدان معنا نیست که همه افراد تمام نشانههای استرس را تجربه میکنند. افراد به فراخور وضعیت خود، معمولاً یکی یا چند مورد از نشانهها را بروز میدهند. رایجترین نشانههای استرس عبارتند از:
اضطراب و بیقراری
استرس مزمن معمولاً باعث اضطراب و بیقراری میشود. هورمونهای استرس که به نامهای کورتیزول و کورتیکوتروپین معروف هستند، فشار بدن را تنظیم میکنند. وقتی فرد به صورت کوتاه مدت تحت تأثیر استرس قرار میگیرد، این هورمونها در پاسخ به این تهدید ترشح میشوند و اثر آنها بعد از مدت کوتاهی از بین میرود.
اما استرس بلند مدت باعث افزایش سطح هورمونهای کورتیزول و کورتیکوتروپین برای مدت طولانی در بدن فرد میشود و افزایش سطح این هورمونها در بدن فرد، زمینه اضطراب و بیقراری است. در اصل استرس پاسخ بدن به یک موقعیت است و اضطراب، واکنش بدن نسبت به استرس به حساب میآید.
حملات پانیک
مواد شیمیایی که در هنگام استرس وارد جریان خون میشوند و ضربان قلب و سرعت تنفس را افزایش میدهند، غالباً باعث احساس ناراحتی در فرد شده و وضعیت بدنی او را تحت تاثیر قرار می دهد. در صورتی که این اثر شدید باشد، منجر به حمله پانیک میشود.
افرادی که از اختلال هراس رنج میبرند، شدیداً به استرس واکنش نشان میدهند و این واکنش باعث افزایش سطح آدرنالین در خون آنها میشود. در حمله پانیک فرد در حین نفسنفسزدن، احساس تنگی نفس یا وحشت میکند. معمولاً تنفسهای غیرطبیعی و سریع، ارتباط نزدیکی با استرس و اضطراب دارند و میتوان با دور شدن از موقعیت استرسزا و تلاش آگاهانه برای کاهش سرعت تنفس بر آن غلبه کرد.
چنانچه استرس به حملات پانیک منجر شود، باید حتماً به درمان آن پرداخت. زیرا حتی ترس وقوع دوباره حملات پانیک، باعث افزایش استرس میشود و این دور تسلسل تا زمانی که استرس فرد درمان نشود، ادامه پیدا میکند.
دیدگاهها (0)